Welke profielen zijn er?


Risicoprofielen

Om een idee te krijgen welk risicoprofiel bij je past, kun je de profieltest doen.
Ook kun je hiernaast lezen welke type beleggers er zijn, omschreven in verschillende profielen en wat de kenmerken van het bijbehorende risico en rendement zijn. Dit is geen exacte wetenschap maar wel een handig hulpmiddel. De invulling van een risicoprofiel beantwoordt tenminste twee hoofdvragen:

  1. Welk risico kan ik lopen?
  2. Welk risico wil ik lopen?

Welk risico kan ik lopen?

Er bestaan mensen die veel risico kunnen lopen omdat ze een lange horizon hebben, plus een goede baan en pensioenopbouw. Daarbij houden zij ook nog geld over en beschikken zij naast hun geld op de bank ook nog over een hypotheekvrij huis en hebben zij wellicht ook uitzicht op bijvoorbeeld bonussen of een erfenis. Zij kunnen waarschijnlijk wel risico lopen, maar als vervolgens blijkt dat bij een correctie op de beurs je slecht slaapt vanwege de bewegingen binnen de effectenportefeuille, dan is het verstandig voor een defensiever profiel te kiezen.

Welk risico wil ik lopen?

Andersom kan het ook. Dit kan iemand zijn die erg overtuigd is van beleggen als middel om tot een goed rendement te komen. Deze persoon heeft de kennis en ervaring opgebouwd en is bereid om meer risico te lopen voor het doel dat hij of zij voor ogen heeft. Bovendien ziet hij of zij kansen en is dit type belegger ondernemend ingesteld. Met het willen zit het dus wel goed. Deze persoon is echter al wat ouder, heeft een korte horizon en een onzeker plaatje ten aanzien van zijn of haar inkomen en pensioen. Meevallers zijn niet meer te verwachten en er rust nog een hypotheekschuld op het huis. Deze persoon kan niet teveel risico lopen.

Het is dus belangrijk om voordat je begint met beleggen een passend risicoprofiel te kiezen. Wij raden daarom aan de profieltest te doen wanneer je gaat kiezen voor een beleggingsproduct. Klik op de profielschetsen hiernaast om te kijken welke kenmerken er bij jouw profiel horen.

 

Doe de profieltest